ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Житница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Житница

Житница е село в Южна България. Намира се в община Черноочене, Област Кърджали.

В България има още три населени места със същото наименование - в община Калояново, област Пловдив, в Добрич-селска община, област Добрич и в община Провадия, област Варна.

Отстои на 5 км югозападно от с. Черноочене, на 18 км северозападно от гр. Кърджали, на около 35 км югозападно от гр. Хасково и приблизително на 226 км югоизточно от столицата София

Село Житница се намира в полупланински район в Източните Родопи, на надморска височина от приблизително 550 м и се състои от 4 махали. Заедно със село Водач /2 км западно/ са обединени в кметство Житница. Климатът се характеризира с топло лято и студена зима. Има редовен транспорт до околните населени места.

Населението наброява приблизително 215 души, заето предимно в тютюнопроизводството и животновъдството. Интересно е и атрактивното отглеждане на щрауси в Житница.

Инфраструктурата на селото е уредена с частично асфалтирани и осветени улици. Има изградени водоснабдителна и електропреносна системи. Тук има кметство, основно училище "Йордан Йовков", в което освен от село Житница се обучават и ученици от селата Дядовско /4 км северозападно/, Каняк /7 км югозападно/ и Водач, целодневна детска градина "Йордан Йовков" и хранителен магазин. Най-близките здравни заведения и средни училища са в село Черноочене.

ТУРИЗЪМ

Според преданията на местното население, селото се е оформило преди столетия от род, който се е препитавал предимно със строежи на навеси за съхранение на жито, и оттам селото е получило това име.

Близо до Житница, при село Даскалово /7 км северозападно/, има два микроязовира яз. Даскалово 1 и яз. Даскалово 2, които са подходящи за риболов.

В село Пчеларово /7 км североизточно/ могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  • Църквата "Света Параскева", популярна сред населението като "Света Петка". Постройката на камбанарията е оригинална – 6-стенен купол с кръст върху кръгли колони. Край храма има старо килийно училище и голяма чешма, край която могат да се видят следи от малък параклис. Църквата е действаща и е обявена за паметник на културата. 
  • Средновековната крепост в местността Градището, разположена непосредствено край пътя за гр. Хасково. Крепостта е обявена за паметник на културата с местно значение. Обектът е леснодостъпен и приятен за посещение.
  • Етнографски музей, който представя битова сбирка – носии, оръдия на труда и др.

В село Женда /24 км северозападно/, в местността Асар кая има останки от тракийска крепост и светилище, разположени на висока скална тераса, от която се открива изключителна гледка.

Източници: http://bg.guide-bulgaria.com/www.wikipedia.org, Мирела
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: