ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Еровете

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Еровете

Еровете е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

Отстои на 14 км северозападно от Кирково, на 52 км югозападно от Кърджали, на 36 км в същата посока от Момчилград и на около 292 км югоизточно от столицата СофияСело Бенковски се намира само на 5 км в посока северозапад.

Разположено е в район с планински релеф. Надморската му височина е около 346 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Тук живеят около 87 души.

Селото е благоустроено. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села. 

Най-близките средно училище, джамия, читалище и целодневна детска градина са в село Бенковски. За здравето на населението се грижат двама общопрактикуващи лекари и двама стоматолози отново там. Поликлиника има в Кирково, а многопрофилна болница - в Момчилград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В село Дрангово /13 км югозападно/ могат да бъдат видени два моста, запазени още от Римско време.

В село Каялоба /10 км западно/ се намират няколко пърнара - вечнозелен дъб, реликтен вид от средиземноморски произход, включени в Червената книга на България като единствени представители на вида в региона.

В село Бенковски могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  •  реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  •  вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • тракийска скална гробница в махала Веслец – изсечена в скален масив, с полукръгла форма. Днес е направен отвор през купола и се почита от местните хора като Провирало. След преминаването през камъка по храстите наоколо се завързват конци, за да остане в тях болестта;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са"Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

Източници: http://www.kirkovo.bghttp://kardzhali.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: