ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Еньовче

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Еньовче

Еньовче е село в Южна България. Намира се в община Ардино, област Кърджали.

Отстои на около 17 км югозападно от град Ардино, на 48 км в същата посока от областния център Кърджали, на 34 км северозападно от Златоград и на около 286 км югоизточно от столицата София.

Разположено е в Източните Родопи, в район с планински релеф и континентално-средиземноморски климат, което прави зимата мека и влажна, а лятото сухо и горещо. Надморската височина е около 660 м.

Населението наброява около 170 души.

До Еньовче има редовен автобусен транспорт. Селото е електрифицирано и водоснабдено, с частично асфалтирани и осветени улици. Има покритие на всички мобилни оператори. На разположение на жителите са джамия, читалище "Петко Рачов Славейков" и магазин.

Основно училище и целодневна детска градина ще намерите в село Жълтуша /3 км североизточно/. Медицинска помощ може да бъде получена от единобщопрактикуващ лекар и един стоматолог в село Бял извор /7 км в същата посока/. Най-близко разположената многопрофилна болница се намира в град Ардино.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В съседното село Жълтуша може да бъде посетен интересен обект - Хаджикадировата къща, обявена за паметник на културата. Къщата е съставена от две части – стара, строена преди повече от 150 г., и по-нова, голяма двуетажна част, чието изграждане е започнало през 1939 г. До днес в къщата непокътнати стоят множество предмети на бита от онези години – стан, бурилка за биене на мляко, дарак, дървена посуда и др.

В близост до селото се намира връх Момини гърди. Най-високият връх в Източните Родопи - връх Алада /1241 м/ също представлява интерес за туристите.

На 13 км в посока север от село Еньовче, в местността Карабурун при село Стояново, са намерени следи от тракийско светилище и древна крепост, от която се разкрива невероятна гледка към почти целите Средни и Източни Родопи. Там са открити следи от религиозна дейност от периода на късната бронзова епоха. Култовият комплекс датира от VI - IV век пр. Хр. и се е използвал за ритуали и погребения. Представлява голяма скала, в която са изсечени около 90 трапецовидни ниши, в които са се полагали глинени съдове и плочки, свързани с култа към починалия.

Близо до Ардино, в местността Орлови скали, се намират руините на една от най-големите крeпости в Родопите - крепостта Калето. Крепостта е представлявала уникален архитектурен обект във формата на неправилен кръг с диаметър 67 м и площ 0.5 дка, изградена от камъни без хоросан.

Текст: Мирела, www.ardino.bg, www.bg.guide-bulgaria.com, http://www.sabori.bg
Снимки: www.panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: