ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Село Дядовци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Дядовци

Село Дядовци се намира в Южна България, в община Ардино, област Кърджали.

Отстои на около 7 км от Ардино, на 34 км от Кърджали и на около 280 км от столицата София.

По данни от последното преброяване на населението, селото е обезлюдено. 

Дядовци се намира на 500 - 699 м надморска височина. Планинското му разположение предопределя и климата в района - мека зима и горещо лято. Близо до селото преминава река Янтра. Пътят от Кърджали до Дядовци е добре направен и поддържан, като преминава през Ардино. В миналото поминъкът на жителите на селото е бил основно животновъдство, риболов и земеделие.  Селото е спечелило голяма част от славата си благодарение на намиращия се наблизо "Дяволски мост"

В близост болница, училище, детска градина, поща и магазини има в град Ардино.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

 

"Дяволски мост"

Без съмнение, най-голямата забележителност в района е т.нар. "Дяволски мост". Мостът е разположен на 420 метра надморска височина, ограден от двете страни от стръмни склонове, достигащи до 800 метра надморска височина. Дължината му е 56 метра, широчината — 3,5 м., наподобява калдъръмен път. Ниските перила от двете страни са запазени от стария римски мост. Има островърха конструкция, спускаща се полегато към двата бряга на реката с 3 арки и 4 по-малки отвора между тях (служещи за отчитане нивото на водата). Централният свод, където е „Печатът на Соломон“ е и най-високият – почти 12 м.
Една от най-разпространените легенди гласи, че майсторът вградил в моста сянката на мома, която му носела храна (мотивът за вграждане е добре познат от литературата през Възраждането), „обричайки“ по този начин съоръжението на устойчивост във времето, а самата девойка – на смърт (според фолкорния мотив, когато сянката бъде вградена, момата започва да линее и скоро напуска света на живите).

Източници и снимки: http://www.bgmarshruti.com   http://myivoblog.blogspot.com   http://www.naprednazad.com http://zvezdichka.blog.bg

 

 

 

 

 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: