ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Джерово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Джерово

Джерово е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

Отстои на 6 км югозападно от Кирково и в същата посока съответно на 50 км и 35 км от Кърджали и Момчилград. Столицата София се намира на 290 км в посока северозапад, а село Чакаларово - на 3 км  южно.

Разположено е в район с хълмисто-предпланински релеф на надморска височина около 352 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, летата - продължителни и горещи, пролетта е топла, а есента - дъждовна.

Тук живеят около 320 души.

Джерово е добре уредено село, главните улици са асфалтирани и осветени, електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села. 

Тук има магазин и заведение. Основно училище, читалище, и целодневна детска градина има в село Чакаларово. Освен това там ще откриете пощенски клон и горско стопанство. За здравето на жителите се грижат един общопрактикуващ лекар и един стоматолог отново там, а най-близката поликлиника се намира в Кирково. Многопрофилна болница ще намерите в Момчилград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Край селото е открит древен тракийски култов скален комплекс.

Землището на село Чакаларово е част от защитена местност Гюмюрджински снежник, в която попадат още землищата на селата Долно и Горно Къпиново, Шумнатица и Кремен, а на юг достига до държавната ни граница с Гърция. В района са запазени първични яворови, букови и буково-елови гори на възраст над 150 години. Много от екземплярите надхвърлят 300, дори 400 години. В Червената книга на България са включени 11 растителни вида.

Връх Вейката/1463 м./ - най-южната точка на България, се намира само на 5 км югозападно. Интересна за посещение е и защитената местност наблизо, представляваща планински район покрит с мезофилни гори, включващи застрашени естествени хабитати. От върха може да се види Бяло море.

В село Крилатица, на 8 км североизточно, може да бъде посетена късноантична и средновековна крепост в местността Асара, обявена през 1996 г. за археологически паметник на културата.

На левия бряг на река Върбица, до село Фотиново /13 км североизточно/, могат да бъдат видени шест тракийски ниши, древни изсичания, улеи и скална гробницаУдивителни скални форми, наподобяващи костенурки, са издялани в скала край селото. Според изследователи те са дело на много древна цивилизация, обитавала Източните Родопи.

На 19 км в посока североизток, в село Старейшино, е реаположена Kуполната гробница "Пунар Кая", което в превод от турски означава Скален кладенец. От гробницата извира вода, която се събира в два каменни басейна изсечени в скалата пред нея. Гробницата се почита сред местното население като свещена, тъй като съществува поверие, че мястото и водата, изтичаща от гробницата, са с лечебни свойства.

В село Бенковски, на около 19 км северозападно, има няколко забележителности:

  •  реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  •  вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • тракийска скална гробница в махала Веслец – изсечена в скален масив, с полукръгла форма. Днес е направен отвор през купола и се почита от местните хора като Провирало. След преминаването през камъка по храстите наоколо се завързват конци, за да остане в тях болестта;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са"Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

Източници: http://www.kirkovo.bghttp://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.comhttp://www.snimka.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: