ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Делвино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Делвино

Делвино е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

В България има още едно населено място със същото име - в община Благоевград, област Благоевград.

Отстои на 18 км североизточно от Кирково, на 44 км южно от Кърджали и на около 284 км югоизточно от столицата София. Градовете Момчилград и Крумовград се намират на 28 км в посока съответно северозапад и североизток, а село Чорбаджийско - само на 6 км западно.

Разположено е в район с хълмисто-предпланински релеф на надморска височина около 350 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Тук живеят около 180 души.

Селото е сравнително добре уредено, улиците са асфалтирани, електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села. 

Делвино се намира на 6 км от Европейски път Е-85, част от трансевропейски транспортен коридор №9 - важна пътна артерия с голям принос за икономическото развитие на региона.

Тук има кметско наместничество и футболен отбор. Най-близките средно училище, читалище, джамия и целодневна детска градина са в село Чорбаджийско. Освен това там ще намерите банков клон и пощенска станция. Медицинските грижи за населението са поети от двама общопрактикуващи лекари отново в Чорбаджийско, а най-близката поликлиника се намира в Кирково. Многопрофилна болница има както в Момчилград, така и в Крумовград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Всяка година в село Делвино се провежда традиционен тридневен футболен турнир. 

Само на 12 км в посока северозапад, в село Старейшино, може да бъде посетена Kуполната гробница "Пунар Кая", което в превод от турски означава Скален кладенец. От гробницата извира вода, която се събира в два каменни басейна изсечени в скалата пред нея. Гробницата се почита сред местното население като свещена, тъй като съществува поверие, че мястото и водата, изтичаща от гробницата, са с лечебни свойства.

В село Бенковски, на около 26 км западно, могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  •  реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  •  вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са"Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

Интересно за туристите е и Светилището на Орфей при с. Татул (на около 40 км североизточно от Чорбаджийско). Комплексът е един от най-величествените мегалитни паметници по българските земи. Състои се от древно езическо светилище и средновековна крепост. Централното и най-високо място се заема от изсечен в скалата гроб, до който води тържествено стълбище - символичен гроб на Орфей.

Текст: Мирела, http://www.kirkovo.bg
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: