ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гърбище

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Гърбище

Гърбище е село в Южна България. Намира се в община Ардино, област Кърджали.

Отстои на около 12 км югоизточно от град Ардино, на 31 км югозападно от областния център Кърджали и на около 274 югоизточно км от столицата София.

Разположено е в Източните Родопи. Релфът е планински, а климатът - континентално-средиземноморски, което прави зимата мека и влажна, а лятото сухо и горещо. Надморската височина е около 830 м.

Населението наброява приблизително 145 души.

До Гърбище има автобусен транспорт. Селото е електрифицирано и водоснабдено, а инфраструктурата е уредена с частично асфалтирани и осветени улици. Има покритие на мобилните оператори. Тук има читалище "Нов живот".

Най-близките средно общообразователно училище, детска градина, пощенски клон, полицейско управление, читалище и многопрофилна болница се намират в град Ардино.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В близост до селото се намира връх Момини гърди. Най-високият връх в Източните Родопи - връх Алада /1241 м/ също представлява интерес за туристите.

На около 30 км северозападно от селото може да бъде посетен един от паметниците на културата - Дяволският мост на река Арда. Средновековният мост е построен в началото на XVI век, на място, където някога е имало римски мост, част от античен път, свързващ Бяло море и Тракийската низина. През 2003 година този район е обявен за природна забележителност.

На 23 км в посока северозапад от село Гърбище, в местността Карабурун, са намерени следи от тракийско светилище и древна крепост, от която се разкрива невероятна гледка към почти целите Средни и Източни Родопи. Там са открити следи от култова дейност от периода на късната бронзова епоха. Култовият комплекс датира от VI - IV век пр. Хр. и се е използвал за ритуали и погребения. Представлява голяма скала, в която са изсечени около 90 трапецовидни ниши, в които са се полагали глинени съдове и плочки, свързани с култа към починалия.

На около 500 м от Тракийското светилище, в местността Орлови скали, се намират руините от една от най-големите крeпости в Родопите - крепостта Калето. Тя представлява уникален архитектурен обект във формата на неправилен кръг с диаметър 67 м и площ 0.5 дка, изграден от камъни без хоросан.

Текст: Мирела, www.ardino.bg, www.bg.guide-bulgaria.com
Снимки: www.panoramio.comhttp://maps.google.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: