ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гулийка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Гулийка

Гулийка е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 8 км югоизточно от Крумовград, на 56 км в същата посока от областния център Кърджали и на около 319 км източно от столичния град  София.

Намира се в район с планински релеф и надморска височина около 400 м. Попада в зона с преходно-средиземноморски климат. Зимата е мека, а лятото - продължително и горещо.

Населението на Гулийка е около 130 души.

Селото се намира само на 2 км от главен път II 59 Момчилград - Крумовград - Ивайловград, една от най-важните пътни артерии в Южна България, която свързва целия регион с националната транспортна мрежа.

Близостта на Гулийка до главен път II 59 предопределя относително добрата инфраструктура на селото. Повечето улици са асфалтирани, селото е електрифицирано и водоснабдено и е включено в системата за автоматично телефонно избиране. Село Гулийка е обслужвано от редовен автобусен транспорт.

В Гулийка има кметство, магазин, функциониращо основно училище с присъединена група в детска градина, както и читалище. Най-близо разположените средно общообразователно училище и целодневна детска градина се намират на територията на Крумовград. Медицинско обслужване може да бъде получено отново в общинския град, където функционират две медицински заведения - многопрофилна болница за активно лечение и здравен център.

Основният поминък на населението е тютюнопроизводството.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

 

В съседното на Гулийка село, Рогач, намиращо се на 6 км в посока запад, може да бъде видяна архитектурната забележителност Скална гробница - светилище, по-известна сред местните жители като Гую или Кую. Светилището е разположено на десния бряг на река Крумовица. Мястото е почитано като свещено, тъй като на скалите са открити две малки дупки, наподобяващи човешки стъпки. Тези следи са наречени "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

На около 19 км северно от Гулийка, в землището на село Джанка, може да бъде посетен един от водопадите на река Душан дере, обявен за природна забележителност - "Водопада" - най-високият от защитените водопади в Кърджалийски регион  с височина на пада 25 м. Само на около 10 км източно от село Гулийка, близо до село Чал, се намира още един защитен водопад - "Мандрата", разположен на река Ташбунар дере.

Интересни са и паметниците на културата, намиращи се в Крумовград - останки от крепостна стена, част от основите на укрепено селище, джамията "Сейтляр джамиси", строена през 1855 г. на основите на стара талпена джамия от XVI - XVIII в. и смятана за една от основните причини за възникването на града и околните населени места, както и музейната сбирка, включваща над 2 000 експоната, разположена в къща - паметник на културата.

Най-значимото културно събитие в Крумовград, с 25-годишна история, са традиционните културни празници "Крумовградски светлини", провеждани ежегодно в навечерието на 24 май. Особено атрактивен е и ежегодният събор на народното творчество, провеждан в Крумовград, в който индивидуални изпълнители, певчески и танцови състави представят местни родопски, тракийски и турски песни и танци.

 

Източници: www.krumovgrad.bgwww.bg.guide-bulgaria.com
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: