ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Болярци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Болярци

Болярци е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, Област Кърджали.

В България съществуват още две села, носещи същото име – в община Аврен, област Варна и в община Садово, област Пловдив.

Отстои на около 14 км североизточно от гр. Кърджали, на около 41 км югозападно от гр. Хасково, на около 100 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 276 км в същата посока от столицата София.

Населението е приблизително 150 души.

Селото е разположено в Източните Родопи, на около 340 м надморска височина. Районът е планински, с полегати склонове. Климатът е преходно-средиземноморски, с горещо лято и мека зима.

На около 11 км от Болярци се намира язовир Студен кладенец.

Болярци е с добри транспортни връзки, електрифицирано и водоснабдено.

В с. Стремци /на около 7 км от селото/ са най-близките пощенски клон, училище, детска градина, читалище, общопрактикуващ лекар и стоматолог. Най-близката многопрофилна болница се намира в гр. Кърджали.

ТУРИЗЪМ

„Женда“

Територията на дивечовъдно стопанство „Женда“ се намира в землището на с. Болярци, сравнително близо до общинския център. Участъкът е ограден, в обхвата му има хубава смесена гора. Развъждат се елени, муфлони, наред с това се срещат лисици, диви прасета, зайци, кеклици и др. Има възможност да се организират посещения за ловен туризъм.

"Иниклер"

В Стремци може да посетите древните рудници за добив на злато, известни като пещерата "Иниклер".  Минните изработки са изсечени в изключително здрави скали без използване на крепеж и следват рудоносната жила, поради което наподобяват лабиринт. В края на галериите има малко езеро. Обектът е лесен за откриване, но не е препоръчително да се влиза без водач, познаващ разположението на галериите.

Перперикон

На около 2 км от селото се намира и историческата забележителност Перперикон - археологически комплекс, състоящ се от голямо мегалитно светилище, паметници от Античността и средновековна крепост.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: