ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бленика

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Бленика

Бленика е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, Област Кърджали.

Отстои на около 8 км северозападно от гр. Кърджали, на около 50 км югозападно от гр. Хасково, на около 99 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 270 км югоизточно от столицата София.

Намира се в Източните Родопи, на около 509 м надморска височина. Районът е хълмист, а на около 3 км от селото се намира язовир Кърджали.

Климатът е преходно-континентален, с топло лято и мека зима.

Населението наброява около 180 души.

Бленика е с добри транспортни връзки, електрифицирано и водоснабдено.

Най-близката поща, здравна служба, читалище, училище и детска градина се намират в с. Енчец (на около 3 км от с. Бленика).  В гр. Кърджали се намира най-близката многопрофилна болница.

Туризъм

Скалните ниши край с. Дъждовница (на около 3 км) се намират на около 500 м след селото в посока с. Ненково. Издълбани са върху открояващи се монолитни скали, сред които наред с нишите има оригинални форми на изветряне, наподобяващи исполински фигури. Забелязват се от пътя, но подходът до тях е много труден.

През лятото язовир Кърджали, един от най-големите язовири в страната, е чудесно място за плаж, отмора и практикуване на разнообразни водни спортове. В близост има изградени хотели, вили и ресторанти, готови да посрещнат туристи както от страната, така и от чужбина.

Изключителна атракция за туристите представляват плаващите понтони-ресторанти, предлагащи богато рибно меню. Предлагат се и джетове, водни колела и водни ски. В близост има изградена и модерна гребна база.

Риболовът тук е добре развит, тъй като водите на язовир Кърджали предлагат голямо разнообразие от риба.

На около 20 км от селото се намира и средновековният комплекс Перперикон, който е част от Стоте национални туристически обекта и е голямо мегалитно светилище.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: