ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бериево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Бериево

Село Бериево е разположено в община Севлиево, област Габрово.

Отстои на 25 км западно от град Севлиево, на 54 км северозападно от Габрово, на 25 км североизточно от Троян, на 25 км южно от Ловеч, на 25 км северно от Априлци и на около 150км североизточно от София.

Селото се намира в подножието на Стара планина, по поречието на река Видима.
Климатът се характеризира със студена зима с обилни снеговалежи и топло лято.

Бериево разполага с два хранителни магазина, ресторант, църква, читалище и кметство. Има няколко семейни хотели, които предлагат настаняване на гостите на селото. Изградени са електро, водоснабдителна и канализационна системи, мобилните оператори имат обхват. Редовен автобусен транспорт има всеки ден до градовете Севлиево и Троян.

 

Населението наброява около 330 души, като няколко семейства от Англия, Гърция и други страни притежават имоти в селото.

 

Забележителности:

В селото има построен паметник на загиналите през Балканската, Първата и Втората Световни войни. В близост са разположени няколко язовира, които заедно с река Видима предлагат добри условия за риболов. През лятото, брегът на реката е предпочитано място за къмпинг в района. Недалеч има гори с богат дивеч, които са предпоставка за развитие на ловен туризъм.
На около 15 км се намира с. Сенник, където е роден Дан Колов. В селото има построен негов паметник, а в къщата му има музейна сбирка с негови вещи.
В град Севлиево могат да се посетят Етнографски комплекс Дандолови къщи, Средновековен град"Хоталич", Мотополигон Севлиево и много други.

Източници: bulgariainside.com, sevlievo.net
Снимки: Интернет, panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: