ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Агатово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Агатово

Агатово е село в област Габрово, община Севлиево.

местоположение

Селото се намира на 20 км. от гр. Севлиево, на 49 км. от Габрово, на 65 км. от гр. Велико Търново и на 15 км. северно от магистралата София – Варна. Разстоянието до Варна е 289 км., а до София - 175 км.

туризъм

На 12 км. от селото е разположена Деветашката пещера, която е една от най-големите пещери в България и е защитен обект. В нея има останки от неолита, а в миналото е била засекретен военен обект. Достъпът до пещерата става по удобна пътека.

В околностите се намира и Крушунският водопад, който е образуван от множество карстови тераси. Пътят до него е лесно проходим, има и изградени мостове. Покрай него има и екопътека, откъде туристите могат да наблюдават цялата система от водопади. Има и два язовира, които в комбинация с хълмистия релеф създават чудесни предпоставки за лов и риболов.

Там се намират и двете реки - Росица и Видима, които се вливат  в един от най-големите изкуствени водоеми в България - язовир Александър Стамболийски.

инфраструктура

На територията на селото има два магазина за хранителни стоки, здравна служба, където всеки ден дежури лекар от гр. Севлиево, както и действащо читалище. Учениците се извозват до съседното село с училищен автобус. Три пъти на ден минава обществен транспорт по направлението Севлиево - Павликени и обратно.

 

Източник: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: