ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Идилево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Идилево

Идилево е село в община Севлиево, област Габрово.

Отстои на 13 км североизточно от Севлиево, на 63 км северно от Габрово, на 35 км югозападно от Велико Търново и на 2 км северно от магистралния път София-Варна.

Разположено е в полите на Стара планина, на около 500 м надморска височина. Климатът се характеризира със студени и снежни зими, докато лятото е топло. 

Населението наброява около 180 души, между които има семейства от Англия, Германия и Америка.

Идилево е напълно електрифицирано и водоснабдено. Разполага с кметство, пощенска станция, хранителен магазин. Най-близко разположените детска градина, училище и медицински център се намират в Севлиево и с. Добромирка. В селото има семейни вили, които предлагат настаняване на туристи.
Редовен транспорт го свързва с общинския център.

Забележителности:

Идилево има възможности за практикуване на спортен риболов, тъй като в близост се намира микроязовир. В землището на селото са открити останки от сгради и римски път.
Други интересни места, които могат да се посетят в района са:
Археологически музей на открито "Средновековен град и крепост Хоталич", Архитектурно – етнографски комплекс "Дандолови къщи", Възрожденска кожарска работилница "Табахана"  и Хаджистояново училище в град Севлиево, както и Батошевски мъжки манастир "Успение Богородично", намиращ се на 3 км от село Батошево.

 

Източници: bg.wikipedia.org, vila.bg
Снимки: panoramio.com, offroad-bulgaria.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: