ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Венелин

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Венелин

Венелин е село в Североизточна България, част от община Долни чифлик, област Варна. Намира се на 30 км северозападно от гр. Варна, на 8 км южно от общинският център гр. Долни Чифлик и на 20 км от морският бряг.

обща информация


Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на Черно море - лятото е прохладно, есента е дъждовна, зимата е мека, а пролетта - слънчева. Релефът е хълмисто-равнинен. Населението наброява около 860 човека. Надморска височина - 129 м. В миналото името на селото е било Сарадър.


инфраструктура

В селото има кметство, православен храм построен през 1869г., магазини, кафене, кръчма, читалище основано през 1903 г, училище и целодневна детска градина. Инфраструктурата е отлична. Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено. Има изградени много изворни чешми с превъзходна вода, която се използва и от околните селища. Пътищата са в много добро състояние. Редовен автобусен транспорт свързва Венелин с гр. Варна и околните села.

природа и туризъм


Около село Венелин има много широколистни гори. Близо до селото преминава р. Камчия, а през селото тече малка река, която извира от подножието на Авренското плато и се влива в река Камчия. Това е едно от селата в региона, което привлича с красивата си природа, чист въздух и осигурените и организирани възможности за лов и риболов. Има отлични условия за развитие на еко и селски туризъм.
Местните хора са заети предимно в селското стопанство. През последните години популярност придоби и билкосъбирането, тъй като районът е екологично чист и предалага богато разнообразие от лековити растения.

забележителности

  • ЕКО ПАРК ВЕНЕЛИН заема 600 хиляди квадратни метра кристално чисти водни басейни (рибарници) и живописни зелени поляни. Паркът предлага голямо разнообразие от занимания: организирана конна езда, риболов, стрелба с лък, каране на бъги в хълмисти местности, пикник, разходка с лодка.
  • Около селото има много красиви местности като една от тях е Турсуна където има изградени беседка, ловна хижа, чешми и др.Източник: интернет
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: