ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Брестак

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Брестак

Брестак е село в Североизточна България, част от община Вълчи дол, Варненска област. Намира се на 60 км югозападно от гр. Варна, на 20 км северозападно от гр. Добрич и на 6 км северозападно от гр. Вълчи дол.

 

обща информация


Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято, слънчева есен, студена зима с обилни снеговалежи и прохладна пролет. Релефът е равнинен. Надм. височина 294 м. Население - около 1 000 човека, като местните жители са предимно гагаузи - това са православни християни, които освен на български говорят и на турски език. До 1934 година името на селото е било Караагач. В близост до Брестак са открити няколко тракийски селища и некропол /VІІІ – ІХ в./

инфраструктураВ селото има читалище, ЦДГ, хранителни магазини, два големи парка, кметство, ресторант, кафене, лекарски кабинет, православен храм. Местните хора се гордеят със своя футболен отбор, който участва в областното първенство. На 6 к от селото има бензиностанция. Има добре изградена инфраструктура - пътищата са в добро състояние, селото е водоснабдено и електрифицирано. Има ежедневен автобусен транспорт до гр. Варна и околните села.

природни дадености и поминък


Природата е екологично чиста и много красива. Край селото има зарибен язовир /шаран, каракуда и бяла риба/ и река, чудесни места за риболов и отдих. Землището на селото е с плодородни почви, което създава отлични условия за развитие на овощарство, лозарство, зеленчукопроизводство и зърнопроизводство. Тъй като районът е екологично чист и близо до него няма големи индустриални предприятия има възможност за развитие на био-производства.

 

Източник: Мирела
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: