ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кривини

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Кривини

Кривини е село в Североизточна България, част от община Долни чифлик, област Варна. Намира се на 46 км югозападно от гр. Варна, на 7 км югозападно от гр. Долни чифлик, на 13 км от с. Старо оряхово и на 78 км североизточно от гр. Бургас.

 

обща информация

Селото се намира в източната част на Стара планина. Граничи на запад с град Долни чифлик, а на юг — със село Солник. Разположено е върху хълмиста местност, заобиколена от долина, разпростираща се на юг и изток от селото, през която тече река. Високото разположение на селото, спрямо реката, обуславя неговата естествена защита от наводнения. Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на планината  и се характеризира с горещо лято, топла есен, студена зима с обилни снеговалежи и слънчева пролет. Населението наброява около 100 човека, Надморска височина - 54 м.

 

история

Селото е съществувало още по времето на турското робство и е било населено само с турско население. Къщите са били около 60-70 на брой и наподобявали колиби, покрити с ръжена слама, имало и джамия. Тогава селото се е казвало Гебеш.
Някога през тези места е минавал стар римски път -Анхиало - Марцианопол/Поморие- Девня/. В неговите околности дремят неизследвани геологически тайни, които могат да бъдат повод за сериозни научни експедиции и да се надяваме и на интересни открития в областта на геологията и археологията.

 

инфраструктура

В Кривини има функциониращи кметство, читалище и смесен магазин. В читалището има етнографска сбирка и група за автентичен фолклор. Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено. Има редовен автобусен транспорт до гр. Варна и околните села.  В близост до селото има изграден язовир. Землището на селото е около 2500дка. и е заобиколено от всички страни от смесени широколистни и в редки случаии иглолистни гори. В районът има изобилие от подпочвени води.
В селото има функциониращи казан за варене на ракия и цех за първична обработка на дървени трупи. В едно от частните стопанства са изградени и се ползват оранжерии за производство на зеленчуци.Частни производители са създали овощни градини в близост до реката и ги стопанисват като малък семеен бизнес. Има няколко пчелари, чиято продукция е високо оценена и търсена.
До селото има новопостроен мост, който свързва Кривини със селата Солник, Голица, Бърдарево и Булаир.
Селото се е съхранило от туристическата инвазия в последните години, въпреки, че природните му дадености създават препоставки за развитието на познавателен, еко и селски туризъм. Не на последно място, уникалният лековит извор предлага възможност за развитието и на СПА туризъм.

 

забележителности

  • Известна местност край селото е Цирака, в която намират отмора и отдих търсещите среща с природата и която служи за пасище на селските животни.
  • Друга известна местност е „Корито“, където дълги години е имало почивна станция с микроязовир към нея.
  • м. Голямото кале - е част от ранновизантийската укрепителна система в Стара планина.
  • Минерален извор, известен с това, че водата, която блика от него гори.  Местните вярват, че водата, която е смесена с природен газ лекува различни заболявания. Феноменалната горяща вода извира от 600 метра дълбочина и е в следствие на сондаж за нефт. Температурата й е 20 градуса. Изследвания показват, че водата съдържа около 30% йод и помага за стомашно чревни, артритни и кожни болести. Преди години на мястото е имало баня.Източник: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: