ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Тънково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Тънково

Село Тънково се намира в Югоизточна България и е част от община Несебър, област Бургас.

Отдалечено е на 4 км северозападно от курорта Слънчев бряг, на 8 км северозападно от историческия град Несебър, и на 28 км северозападно от гр. Бургас.

Релефът е предимно равнинен. Надморската височина варира между 0 и 49 м. Климатът е умерeно-континентален, силно повлиян от Черно море, както и от въздушните потоци, нахлуващи от Средиземно море. 

Характеризира се с мека зима и сухо и горещо лято. Ободряващият планински въздух и морският бриз освежават сухите и горещи дни и правят нощите приятни и прохладни.

Населението е около 1180 души.

Инфраструктурата е добре поддържана. Тънково е водоснабдено е и електрифицирано.  Има добри пътни връзки с населените места в областта. В селото има целодневна детска градина, училище и действащо читалище,  футболен отбор, носещ името Устрем.

Тънково има впечатляваща природа - зелени равнини, синьо-зелени изкуствени езера, малки хълмове, спиращ дъха панорамен изглед към залива на Слънчев Бряг. Всички тези природни дадености го правят много привлекателно място за почивка и инвестиции на български и чуждестранни граждани.

Близостта до големите курорти дава възможност на жителите да се възползват от всички техни преимущества, но същевременно да се насладят на почивка далеч от суетата и кипящия нощен живот.

Характерните климатични условия за района благоприятстват развитието на лозарството и зеленчукопроизводството. Животновъдството е типично за местните фермери. През декември в Тънково отбелязват празника на гроздовата ракия.

Използвани източници: bg.guide-bulgaria.combg.wikipedia.org
Снимки: Мирела, gallery.guide-bulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: