ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Съдиево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Съдиево

Съдиево е село в Югоизточна България. То се намира в община Айтос, Област Бургас.

Село със същото име  има в община Сливен.

Oтстои на около 9 км от гр. Айтос и на 21 км от гр. Бургас

Село Съдиево е разположено в равнина, на 113 м надморска видосчина. 

Климатът е преходно-континентален, характеризиращ се с горещо лято и мека зима.

Населението наброява приблизително 400 души. 

Селото има добра инфраструктура. В гр. Айтос има около 10 общопрактикуващи лекари. В града може да се получи пълна медицинска помощ. 

Има редовен автобусен транспорт.

По време на османското робство на един от хълмовете се е намирал турският съд, където кадията решавал граждански спорове и съдел криминални престъпници. Оттам селото е взело името си, което по турско време е било Кади Кьой. След освобождението името на селото е преведено на български, и оттогава се казва Съдиево.

В покрайнините на Съдиево има извор на минерална вода с лечебни свойства. Водата помага за болести на отделителната система, при опорно-двигателни затруднения, при ендокринни болести. Подходяща е за всекидневна употреба като питейна вода. Водата извира с голям дебит, каптирана е и тръби я отвеждат до селото. Там тя се използва в селската баня, която е едновременно и обществена пералня. Пред общината на селото има чешма, от която всеки, който иска може да си налее от лековитата вода.

Източник: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: