ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Маринка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Маринка

Маринка е село в община Бургас, област Бургас.

 

Маринка се намира на 7 км южно от гр. Бургас, по пътя за гр. Малко Търново и на 17 км от Международното летище. Град Черноморец е разположен на 20 км от селото, а Созопол е на 26 км. Най-близкият плаж е само на 2.5 км в кв. Крайморие.

В Маринка има около 2000 души население. Тук има основно училище, както и читалище с библиотека. В селото има два православни храма: църквата "Св. Дух" и параклисът "Св.Марина".

Туризъм и забележителности:

Поради близостта си с град Бургас, туристите могат да посетят всички негови паметници на културата и забележителности, които ги привличат.

В селото има построено пейнтбол игрище, което събира почитателите на този вид игра. Тук се намира и изходен пункт за сафари.

Всяка година на 17 юли се чества празника на селото - Света Марина.

Интересна забележителност е река Маринка, която тече на 500 м. от селото и се влива в Черно море. Устието на река Маринка е обявено за защитена територия. В землището на село Маринка се намира и местността "Ченгене скеле", която от 2008 година е част от европейската мрежа Натура 2000. Западно от селото се намира скалното образувание "Зяпналия камък".

 

Текст: bg.wikipedia.org
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: