ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Каменар

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Каменар

Каменар е село в Югоизточна България. То се намира в община Поморие, Област Бургас.

На територията на България има 3 села, носещи името „Каменар” – в Бургаска, Варненска и Разградска област.

Селото отстои на 16 км североизточно от гр. Бургас, на 10 км от летище Сарафово, на 9 км северозападно от гр. Поморие, на 10 км югозападно от с. Равда и на 13 км югозападно от гр. Несебър.

Релефът в района е равнинен, с надморска височина 5 м. Климатът е  континентално-средиземноморски, характеризиращ се с топло и сухо лято със средни юлски температури от 24°С , а зимата е мека, снежна покривка рядко се образува, средните  януарски температури са около 1.8°С. Районът е богат на подпочвени води, а река Ахелой минава на няколко километра от селото. Тук има чешма, известна сред местните с необикновените вкусови качества на минералната си вода.

Населението наброява около 360 жители.

Селото е електрифицирано и водоснабдено, има редовен транспорт както до големите градове в областта, така и до близките села. През Каменар преминава Европейски път – Е87, свързващ Северна и Южна България.
В селото има телефонна централа, кабелна телевизия, покритие на всички мобилни оператори. Най – близките медицинска служба и училище са в гр. Ахелой, отдалечен само на 7 км от с. Каменар.

 

Тук са избрали да закупят имоти множество чуждестранни граждани, както и много българи, заради благоприятното разположение на селото – в непосредствена близост южните морски курорти и същевременно далеч от шума на големите градове.

Културни забележителности и туризъм

Римски път „Виа Понтика” - открит в землището на Ахелой, свързвал древните градове Месембрия и Анхиало.

Римската крепост „Чим” - Намира се е в района на Пречиствателна станция – Ахелой, до моста на реката.

Град Несебър очарова посетителите си с невероятното разнообразие от исторически забележителности. Древният град с хилядолетна история е включен в списъка на Световното Културно Наследство. Тук могат да се видят стари крепостни стени от римската епоха и Средновековието, византийски и старобългарски църкви, старинни къщи от XVIII и XIX век, както и множество църкви от различни епохи.

Град Поморие се счита за най-големият калолечебен курорт в България. В него има ценно калолечебно езеро – лагуна и солница за добив на морска сол и лечебният препарат луга. Категорично е доказано, че по качества поморийската лиманна лечебна кал, добивана от соленото езеро, се нарежда между най-добрите в света.

 

В Каменар има възможност да се практикуват различни видове туризъм, спортове и занимания по време на почивка. Някои от тях са:

  • Риболов

Районът е подходящ както за сладководен риболов по поречието на р. Ахелой, така и за морски - Черно море. 

  • Голф

Голф комплекс “Black Sea Golf and Country Club“, разположен в гр. Каблешково, само на 3 км от Каменар.

  • Плаж

Най-близкият плаж до селото е този на къмпинг Ахелой. Плажът е с дължина 10 км. и достига до общинският център Поморие, подходящ е за хора, търсещи спокойна почивка на брега на морето. Почиващите могат да се възползват от предлаганите водни спортове като водни колела, сърфове, уиндсърфове и моторни джетове.

Източници и снимки: pomorie.orgbg.guide-bulgaria.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: