ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Звездец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Звездец

Звездец е село в община Малко Търново, област Бургас.


Отстои на 20 км северозападно от град Малко Търново, на 54 км южно от град Бургас, на 64 км западно от град Царево и на около 410 км югоизточно от София.

Разположено е в Странджа планина, на надморска височина от 350 м. В близост преминава река Велека. Климатът се характеризира с мека зима, често с положителни температури, докато лятото е горещо и сухо.

Населението наброява около 400 души. Автобусен транспорт го свързва със съседните населени места, Малко Търново и Бургас.

В селото има кметство, поща, целодневна детска градина и търговски обекти. Най-близко разположеното училище е на територията на град Малко Търново. Медицинска помощ може да намерите в градовете Царево и Бургас.
Старото има на Звездец е  „Гьоктепе”, което в превод от турски означава “звезден връх”.

Забележителности:

  • Селото е част от  Природен парк „Странджа“ – най-голямата защитена територия в страната;
  • Църквата „Свети Атанасий” датира от XIX век, но през 1903 г. е опожарена. В сегашния си вид е построена отново през 1910 г.;
  • 12 от къщите са обявени за архитектурни паметници;
  • На 2 км от селото е разположен параклисът „Света Петка”;
  • На 14 км югоизточно е Петрова нива, където през 1903г. се взима решение да се подкрепи започналото в Македония въстание. Тук са изградени църква, паметник и има постоянна музейна експозиция. Мястото е част от стоте национални туристически обекта. 

Източници: strandja.bg, Мирела   
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: