ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Вършило

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Вършило

Вършило е село в Югоизточна България, част от община Созопол, Област Бургас.

Намира се на 31 км от Черноморец, на 32 км от Созопол и Приморско и на 41 км от гр. Бургас.
Надморската височина е до 200 м. Население наброява около 200 жители.
Селото е електрифицирано и водоснабдено. Има телефонна централа, покритие на всички мобилни оператори и редовен транспорт до Бургас и околните села. На територията му има действаща църква, хранителен магазин, кръчма, магазин за текстилни изделия и сувенири. Най-близката медицинска служба е в съседното село Крушевец, намиращо се на 8 км разстояние.
Хората в селото са приветливи и гостоприемни. Много чуждестранни семейства са избрали красивото село за целогодишно живеене и отдих. Коледуването и кукерството са традиционни обичаи, а селският панаир на Св. Богородица събира на площада всички жители. 

Туризъм


Вършило и околностите са с изключително красива и живописна природа. Малко преди входа на селото в гористата зеленина са изградени беседки за пикници, а чешмите в гората са честа дестинация за местните туристи и отдих за овчарите на селото. За отдих е предвидено туристическо кътче в началото на селото с къщи, създадени изцяло в български стил. В непосредствена близост се намира  и защитената местност „Тясна Река”, язовир „Индже Войвода” и река „ Даръ Дере”.

Текст и снимки: bg.wikipedia.orgbg.guide-bulgaria.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: