ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бръшлян

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Бръшлян

Бръшлян е село в община Малко Търново, област Бургас.

Отстои на 14 км северозападно от Малко Търново, на 63 км южно от Бургас на на около 420 км югоизточно от столицата София. Границата с Турция преминава само на 4 км от селото.

Разположено е в Странджа планина, на надморска височина от 320 м. Климатът му се характеризира с мека зима, често с положителни температури, докато лятото е горещо и сухо.

Населението наброява около 60 души. Има редовен автобусен транспорт до Малко Търново и Бургас.

Бръшлян е електро и водоснабдено село, централните улици са асфалтирани.Тук има църква, хотелски комплекс и къщи за гости. Най-близко разположените училища са в Малко Търново, детска градина функционира в село Звездец / 9 км/. Болнични заведения има на територията на градовете Царево / 70 км/ и Бургас.

Забележителности:

  • Селото е архитектурен и исторически резерват от 1982 г. Състои се от 76 къщи, които са паметници на културата;
  • Църквата „Свети Димитър”  е построена през XVII век на мястото на тракийско светилище, което се счита, че е било посветено на бог Дионис. Към църквата има пристройка, където се намира килийното училище. То е основано през 1871г.;
  • Етнографската къща-музей съхранява предмети от бита и занаята на жителите на селото от XIXв. и XX в.;
  • Балювата къща е архитектурен и исторически паметник  построен през XIXв. Планът на къщата е типичен за странджанската жилищна архитектура;
  • Селскостопанският музей е посветен на традиционното земеделие от епохата на Възраждането – в него са представени стари земеделски инструменти, използвани от странджанци в миналото.
  • В близост до селото се намират три параклиса – Св. Панталеймон / 1 км/, Св. Петка / 2 км/ и Св. Марина / в края на Бръшлян/.

 

Източници: http://whitepigeon.blog.bghttp://www.strandja.bg
Снимки:  http://www.strandja.bg, интернет 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: