ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Село Манолич

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Манолич

Манолич е село в Югоизточна България. То се намира в община Сунгурларе, Област Бургас.

Намира се на около 22 км северно от гр. Сунгурларе, 97 км северозападно от гр. Бургас и на около 358 км източно от гр.София.

Селото попада в края на така наречената черноморска природо-географска зона в северозападната част на язовир Камчия, в средата на централната част на Източна Стара планина.

Зимата е относително мека като валежите дъжд са повече отколкото снеговете, но в зависимост от зимите пада повече сняг и понякога по-дълго се задържа. Върху климата в селото силно влияние оказва намиращия се наблизо язовир Камчия.


Населението на село Манолич е 1200 жители.

Данни за селото има още от 18 век, като то е било населено тогава основно от турци и кардараши. В периода 1944-48 година преобладаващата част от населението на село Манолич се изселва в Турция и селото се обезлюдява. Същевременно в периода 1950-1960 г. в селото се заселва ново население, идващо от Родопите.

В село Манолич има едно основно училище – "Св. Св. Кирил и Методий", джамия, функционира и народно читалище. На територията на селото има и общопрактикуващ лекар. Селото е добре устроено с хубави асфалтирани улици и осветление. Младите хора в Манолич спортуват и селото има футболен отбор, който се състезава в зоните на Бургаска област. 

Туризъм

Жителите на Манолич почитат своите корени и всяка година през втората половина на месец август пътуват до Родопите и в местността Караната правят курбан за здраве и берекет на изселниците.

Селото се намира съвсем близо до язовир Камчия. Подходящо е за туризъм около язовира, както и в местността Каменско, която е на няколко километра от село Манолич.

Селото има големи възможности да се развие като център на селския и екологичния туризъм. Това е едно от малкото села в България, което може да предложи различни видове туризъм. 

До река Камчия, където се очертава началото на язовира има около 20 бунгала, които са чудесно място за отдих. В района на селото има още живописни места, които са подходящи за отих.

Източници: http://bg.wikipedia.org/wiki/
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: