ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Зорница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Зорница

Зорница е село в Югозападна България. Намира се в община Сандански, област Благоевград.

В България има още пет села със същото име в общините Средец (област Бургас), Хасково (област Хасково), Чепеларе (Смолян), Кърджали (Кърджали) и Аксаково (област Варна).

Село Зорница отстои на 78 км югоизточно от гр. Благоевград, на 17 км в същата посока от гр. Сандански, на 6 км югозападно от гр. Мелник и на 23 км североизточно от гр. Петрич.

Населението наброява приблизително 90 души.

Селото се разпростира в полите на Пирин планина, на надморска височина от 255 м. Характеризира се с хълмист, полупланински релеф и красиви панорамни гледки към целия район. От тук могат да се видят и Мелнишките пирамиди. Покрай селцето преминава Мелнишката река.

Климатът в района е много разнообразен. Зимата и есента са меки, с положителни температури. Тук лятото има най-продължителното слънчево греене у нас, а пролетта настъпва рано. Валежите в района на Сандански са най-ниските за страната.

Селото е снабдено с електричество, вода и телефонна мрежа. Тук има кметско наместничество, църква, пощенска кутия и магазин. Редовен автобусен транспорт до градовете София, Сандански и Мелник.
Здравно обслужване и учебни заведения има в с. Склаве, което е само на 7 км разстояние и в общинския център - гр. Сандански.

Отглеждат се пшеница, царевица, соя, слънчоглед, захарно цвекло, ориенталски тютюн, картофи, люцерна, ябълки и грозде.

Забележителности и туризъм

Село Зорница е малко, тихо и спокойно селце отличаващо се със свеж въздух и красива природа. Селцето се намира само на 6 км от гр. Мелник, който е най-малкият град в България. Градчето е обградено в долина от великолепни и внушителни земни пирамиди. То е обявено за културно-исторически резерват и за град-музей.

Само на 13 км от Зорница се намира Роженският манастир "Рождество Богородично". Манастирът е най-голямата обител в пиринския край и един от няколкото средновековни български манастири, запазени сравнително непокътнати и до днес.

На 18 км от селото се намира и местността Рупите, която е известна като мястото, в което се е зареждала с енергия и е приемала посетители най-популярната българска пророчица Вангелия Гущерова, наричана от народа – "Леля Ванга" (1911 г. - 1996 г.). 

Национален Парк "Пирин" – паркът е един от трите национални парка на България. Създаден през 1962 г., като народен парк Вихрен, днес той обхваща над 42 000 хектара от Пирин планина. Съставен е от разнообразни природни, културни и исторически участъци и e обект на Световното наследство според Конвенцията за природното и културното наследство на ЮНЕСКО.

Източници: www.sandanskibg.org/ bg.wikipedia.org
Снимки: Мирела, www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: