ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Чеканец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Чеканец

Чеканец е село в Западна България. Намира се в община Драгоман, област София.

В България има още населено място, което носи същото наименование в община Невестино, област Кюстендил.

Отстои на 4 км югозападно от село Ялботина, на 6 км северозападно от село Брусник и на 16 км югозападно от Драгоман. ГКПП Калотина е на 30 км северно, а столицата София е на 54 км югоизточно.

Чеканец се намира в историко-географската област Бурел, обхваща Западна България и Източна Сърбия, позната още като Западните покрайнини.

Разположено е в полите на Завалската планина, а надморската му височина е между 850 и 900 м. Климатът е умереноконтинентален. Лятото е горещо, а зимата хладна. Количеството на валежите е малко.

Постоянното население наброява 13 души.

Електрифицирано и водоснабдено е. Асфалтов път го свързва със село Ялботина. Най-близките детски градини и училища се намират в общинския център гр. Драгоман. За здравето на населението се грижат няколко общопрактикуващи лекари с кабинети, разположени отново в общинския център.

Интересна природна забележителност е вековната букова гора край селото наречена Чеканска бука. Наблизо протича и малка река.

Издигнат е паметник на загиналите при самолетна катастрофа в края на септември 1944 г. съветски летци.

От селото се разкриват изключително красиви планински панорамни гледки. Природата е екологично чиста, а районът и тих и спокоен, мястото е идеално за излети и почивка.

Интерес за туризъм представляват архитектурните и исторически забележителности като Разбоишки манастир, Чепърлянски манастир, Драгоманското блато, пещерата Темната дупка и др.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: