ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Церецел

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Церецел

Церецел е село в Западна България, част от община Своге,  област София.

Отстои на около 30 км северно от гр. София, на около 15 км югоизточно от гр. Своге.

Населението наброява около 30 души.

Намира се в полите на Стара планина, живописно разположено в удивителното Искърско дефиле, на 728 м надморска височина. В близост протича най-дългата река в България - р. Искър /368 км/.
Територията попада в умереноконтиненталната климатична област. Характерни са студена зима, прохладно лято и по - ранно настъпваща есен, в сравнение с останалите части на страната.  

Селото е благоустроено, с изградени частична водоснабдителна и електропреносна мрежи. 
Тук има покритие на всички мобилни оператори, автоматична телефонна централа.
На няколко километра от селото минава жп линия.

Туризъм

Церецел и околностите предлагат редица културно - исторически и природни забележителности. Неслучайно са предпочитано място за отдих през почивните дни, поради близостта си до гр. София и лесния достъп.

Интересни туристически обекти са:

  • Батулийски манастир „Св. Николай” е основан началото на 20 в. Намира се до с. Батулия, на 14 км от Своге, на 4 км от Реброво, на брега на река Батулийска. Постоянно действащ.
  • Красивото Искърско дефиле се намира в Западна Стара планина, където река Искър образува живописен пролом, пресичайки планината между Софийското поле и Дунавската равнина. Голяма част от склоновете на дефилето години наред са били недостъпни за живеене, на места водите на реката се вият между отвесни скали, докато през Искърския пролом не са прокарани железопътна линия и шосето. Тогава започват да се заселват и хората от двете страни на реката и се оформят много малки, китни селца- от с. Курило /Софийско/ през селата Владо Тричков, Луково, Реброво, Томпсън и др. до с. Лютиброд /Врачанско/. Чистият въздух и спиращата  дъха гледка, както и удобният железопътен транспорт правят селищата в района привлекателни за любителите на извънградския живот и за много от хората, работещи в столицата.
  • „Вазовата пътека” е един от многобройните туристически маршрута из Искърското дефиле.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: