ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Томпсън

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Томпсън

Томпсън е село в Западна България, част от община Своге,  област София.

Отстои на около 31 км северно от гр. София и на 10 км югоизточно от гр. Своге.

Населението наброява около 844 души.

Намира се в полите на Стара планина, живописно разположено в удивителното Искърско дефиле, на 729 м надморска височина. През територията му протича най-дългата река в България - р. Искър /368 км/.
Територията попада в умереноконтиненталната климатична област. Характерни са студена зима, прохладно лято и по - ранно настъпваща есен, в сравнение с останалите части на страната.  

Селото е благоустроено, с изградени частична водоснабдителна и електропреносна мрежи. 
Тук има покритие на всички мобилни оператори, автоматична телефонна централа, кабелна телевизия и интернет.
В населеното място има Основно Училище "Св. Климент Охридски",  Читалище "Никола Йонков Вапцаров", целодневна детска градина, стоматологична практика.
До с. Томпсън има редовен транспорт - железопътен и маршрутна линия.

Носи името на англичанина майор Франк Томпсън, който по време на Втората Световна война помага на българските партизани.

Туризъм

Томпсън и околностите предлагат редица културно - исторически и природни забележителности. Не случайно са предпочитано място за отдих през почивните дни, поради близостта си до гр. София и лесния достъп.

Интересни туристически обекти са:

  • Батулийски манастир „Св. Николай” е основан началото на 20 в. Намира се до с. Батулия, на 14 км от Своге, на 4 км от Реброво, на брега на река Батулийска. Постоянно действащ.
  • Красивото Искърско дефиле се намира в Западна Стара планина, където река Искър образува живописен пролом, пресичайки планината между Софийското поле и Дунавската равнина. Голяма част от склоновете на дефилето години наред е била недостъпна за живеене, на места водите на реката се вият между отвесни скали, докато през Искърския пролом не са прокарани железопътна линия и шосето. Тогава започват да се заселват и хората от двете страни на реката и се оформят много малки, китни селца- от с. Курило /Софийско/ през селата Владо Тричков, Луково, Реброво, Томпсън и др. до с. Лютиброд /Врачанско/. Чистият въздух и спиращата  дъха гледка, както и удобният железопътен транспорт правят селищата в района привлекателни за любителите на извънградския живот и за много от хората, работещи в столицата.
  • „Вазовата пътека” е един от многобройните туристически маршрута из Искърското дефиле.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: