ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Стъргел

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Стъргел

Стъргел е село в Западна България. То се намира в Община Горна Малина, Софийска област.

Отстои на 21 км югозападно от с. Горна Малина, на 50 км в източна посока от гр. София, на 30 км североизточно от гр. Елин Пелин.

Населението наброява около 307 души.

Стъргел е малко китно селце, разположено върху южен склон на Стара планина, под връх Звездец, на надморска височина от 903 м.
В климатично отношение районът попада в област с умереноконтинентално климатично влияние. Отличава се с умерено топло лято и сравнително хладна зима. Средната януарска температура е -1,8 С, а  средната юлска е 18,0 С. 

Селото е благоустроено, с поддържана инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи.
Тук функционира Читалище "Христо Г. Данов", пощенска служба, пенсионерски клуб, магазини, басейн.
Учебни заведения и лекарска практика има в съседното село - Долно Камарци. Най-близко разположеното здравно заведение е в гр. Елин Пелин.
До селото има редовен автобусен транспорт /връзки със София, Ботевград, Пирдоп, Горна Малина/. На 4 км разстояние е ЖП линията София - Карлово и подбалканският път София - Бургас, на 6 км са проходите Витиня и Арабаконак, които се свързват с магистрала Хемус.
Населението е заето предимно в земеделието и отглеждането на селскостопански животни.

Туризъм

Районът се отличава с девствена природа, чист планински въздух и автентичен селски бит  и фолклор.
Природните условия са подходящи за практикуване на селски и еко туризъм, а планината привлича любители на планинските преходи и билкари.
Близостта му с главни пътни и ЖП артерии, го правят предпочитано място за отдих. На територията на селото се намира малък плувен басейн, който работи през летния сезон.

В съседното село Долно Камарци се намира Арт Център "Вихрони". Това е един уникален комплекс, любимо място за отдих и творчество на редица известни български художници. Тук се организират пленери, образователни и квалификационни курсове, практикува се арт туризъм.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: