ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Столник

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Столник

Столник е село в Западна България. То се намира в Община Елин Пелин, област София.

Отстои на 7 км североизточно от гр. Елин Пелин, на 27 км източно от центъра на  гр. София и на 3 км южно от подбалканския път София - Бургас.

Населението наброява около 750 души.

Селото е разположено в източната част на Софийското поле. Релефът е високоравнинен, със средна надморска височина от 594 м.
В климатично отношение районът попада в област с умереноконтинентално климатично влияние. Отличава се с умерено топло лято и сравнително хладна зима. Средната януарска температура е -1,8 С, а средната юлска е 18,0 С.
В близост се намират язовир Григорево, предлагащ условия за риболов. В общината има три геотермални извора. Със статут от държавно значение е изворът в с. Равно поле, където минералният състав на водата и дебитът позволяват развитието на балнеоложки център.

Селото е благоустроено, с поддържана инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи. Липсва изградена канализационна мрежа.
Функционират Читалище "Иван Вазов", Целодневна Детска Градина - "Зорница", кметство, магазин, лекарска практика. Най-близките учебни и здравни заведения се намират в общинския център.
Редовен транспорт до гр. София - автобуси и маршрутни таксита.
В с. Лесново /7 км/ има и летателна площадка, подходяща за кацане и пребиваване на бизнес самолети, такива за спортни или развлекателни цели, а също и за провеждане на тренировъчни полети.

ТУРИЗЪМ

Интересна атракция в селото е заселваща се колония от щъркели, тъй като за България това е много рядко срещано явление.

Природните дадености са отлични за туризъм. Развит е международен ловен туризъм в ловно стопанство "Арамлиец" и "Витиня".

Язовир Огняново предлага чудесни условия за водни и моторни спортове, а язовир Григорево - условия за спортен риболов.

В землището на с. Равно поле е построен „Св. София” Голф Клуб и Спа - комплекс на световно ниво, с голф игрище по дизайн на легендата в голфа Пол МакГинли, с модерни решения и изумителна гледка към планината Витоша.
Клубът е открит през 2004 г. и разполага с голф магазин, инструктори, както и с модерен спа център за разпускане след оспорвано състезание. Тук също има и голф академия с инструктори.
Тук почти всеки месец се организират турнири. Дори през зимните месеци дейността не замира – тогава се провежда дългоочакваният и вълнуващ турнир на сняг.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: