ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Смолско

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Смолско

Смолско е село в Западна България. Намира се в община Мирково, Софийска област. 

Мeстоположение

Село Смолско е разположено в Ихтиманска Средна гора, на около 55 км от центъра на София. Разположено е на склона на връх Войняг, висок около 950 м. По това прилича малко на Велико Търново, тъй като на места наклонът е голям и къщите са почти една върху друга. Селото е заобиколено от средно високи планини и се намира над десния бряг на Смолешка река.

Самото село е на около 650 м. надморска височина, обърнато в посока изток-североизток с прекрасна гледка към Същинска Средна гора и билото на Стара планина. Гледката напомня в голяма степен на Родопите.

Смолско е сравнително голямо, живописно село, в което старата възрожденска архитектура си дава среща със съвременни къщи, строени предимно от софиянци за вили. Особено в горната махала има улички и сокаци, които приличат поразително на Копривщица. Населението на селото - 310 жители.

История

Историята на селото е богата и се губи във времената на турското робство. От селото са и майсторите, които са изработвали черешовите топчета, използвани от борците за свобода по време на Априлското въстание. Част от бойците в Хвърковатата чета на Бенковски също са от Смолско. Селото е изгаряно на няколко пъти от турски наказателни отряди. И днес се произвеждат черешови топчета.

Културни и природни забележителности

  • Църквата „Въведение Богородично“ в селото е реставрирана през 2005 г. Включена е в списъка на паметниците на културата. Построена е през 1859 г. от Ганчо Трифонов.
  • По живописните улички на селото са пръснати десетки чешми, което му придава и неповторим облик.
  • В околностите на селото има прекрасни места за отдих, пътища и пътеки за туризъм и райони, където може да се практикува планинско колоездене. На около два километра от селото по живописен път се стига до малък язовир, заобиколен от красиви хълмове, на чийто бряг се намира новопостроен параклис.

Транспорт

До селото има автобусна линия от София, а също и маршрутни таксита.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: