ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Рашково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Рашково

Рашково е село в Западна България. То се намира в Община Ботевград, Софийска област.

Отстои на 20 км северозападно от гр. Ботевград на 82 км североизточно от гр. София, на 34 км южно от гр. Враца, на 21 км в същата посока от гр. Мездра.

Състои се от няколко махали  - Плачковци, Чукара, Белчово, Габровница, Беловир.

Населението наброява около 170 души.

Намира се в полите на Ржана планина, която е част от Предбалкана.
Климатът, както в цялата Ботевградска котловина, често е суров – с дълга зима, краткотрайна пролет – прохладна и ветровита, а лятото - сухо и горещо.

Селото е благоустроено, с поддържана инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи. Липсва изградена канализационна мрежа.
В Рашково читалище, кметство, магазин.  
Редовен автобусен транспорт го свързва с населените места в областта.

Туризъм

Селото е с много красива природа. Има условия за практикуване на селски, планински и еко туризъм. Обозначени са туристически пътеки. Наблизо се намира хижа Лескова.
В местността Маринков рът се намира паметник на загиналите през войните от селото.

Водопад Скакля /на разстояние от 25 км/  е сред най-високите български водопади. Бурна, шумяща и кристална водата се спуска от 140 метра височина. Водопадът впечатлява със своето величие и красота. Разположен е в един от най-живописните дялове на Врачанския балкан, сред вековни зелени гори и непристъпни скали, огласяни денем от птичи песни, а нощем от мелодичния глас на щурците. През лятото водата му намалява. Пътят към водопада тръгва от окръжната болница на Враца.

В близост се намират Пещерата Леденика /на разстояние от около 30 км/ и Черепишкият манастир /на разстояние от около 15 км/.

Източник: http://bg.wikipedia.org/
Снимки: Интеренет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: