ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Полянци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Полянци

Полянци е село в Западна България. То се намира в Община Ихтиман, Софийска област.

Отстои на около 8 км североизточно от гр. Ихтиман, на 60 км северозападно от гр. София, на 39 км североизточно от к.к. Боровец, на 104 км североизточно от гр. Пловдив.

Населението наброява около 200 души.

Село Полянци се намира в планински район, в полите на Черни Рид, на надморска височина от 789 м.
В климатично отношение районът попада в умерено-континенталната климатична област. Отличава се с топло лято и сравнително хладна зима. 

Селото е благоустроено и с поддържана инфраструктура. Изградени са водоснабдителна, електроснабдителна и съобщителна мрежи, липсва канализация.
Има кметство,  Читалище "Кирил и Методий", магазин. Най-близките учебни и здравни заведения са в общинския център- гр. Ихтиман.

Туризъм

Характерни за селото са чистият въздух и красивата природа.

Полянци е чудесен изходен пункт за лов из близките дъбови и букови гори.

Обозначена е туристическа пътека по стария римски път над селото следва стъпките на Самуил към историческата му победа над ромеите. Преходът по нея продължава 2,30 часа. Изходен пункт за туристите е от селото по пътя за Очуша. Черни Рид (Кара баир) е подходящ за автомобилни състезания при труднопроходими условия.

Близо е до язовир Искър и язовир Бозалан (Бакърдере), където може да се лови риба.
Районът е известен на гъбарите любители с изобилието от диворастящи гъби - манатарка, пачи крак, рижика, булка, сърнела, горска и полска печурка, които се берат при подходящи климатични условия от април до октомври.

В близост е гр. Ихтиман, където могат да се посетят културни и исторически забележителности, като Църквата Успение Богородично, Историческия музей, прохода Траянови врата, а любителите на аристократичните спортове могат да посетят Голф Клуб ЕР София, където има голф игрище, басейн, тенис корт.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: