ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Пауново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Пауново

Пауново е село в Западна България. Намира се в община Ихтиман, област София

Отстои на 20 км северозападно от гр. Ихтиман и на 44 км югоизточно от гр. София. Съседните села Веринско и Вакарел са съответно на 16 км южно и на 5 км северно.

Разположено е в планински район, в полите на Ихтиманската Средна гора, а надморската му височина достига 792 м. Климатът в района е умереноконтинентален и се характеризира с топло лято и сравнително студена зима.

Постоянното население наброява около 105 души. 

Пауново е сравнително добре уредено село. Главните улици са асфалтирани и осветени, има също водопреносна и електропреносна мрежи. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места.  До него е изградена първата соларна централа в общината. 

Тук функционират кметство, кръчма и смесен магазин. Медицинска помощ ще получите в съседното село Вакарел, където работят стоматолог и общопрактикуващ лекар. На територията на гр. Ихтиман се намира най-близката болница, както и учебни заведения. 

Православната църква "Свети Великомъченик Георги" е основана през 1884 г. Запазена е древната традиция да се прави водосвет за здраве и да се раздава курбан, приготвен в църковния двор.

Само на няколко килиметра от селото е язовир Бакърдере, който е подходящ за практикуването на риболов. 

В град Ихтиман могат да бъдат посетени културни и исторически забележителности, като църквата Успение Богородично, Историческия музей, прохода Траянови врата, а любителите на аристократичните спортове могат да се възползват от условията, които Голф Клуб ЕР предоставя - голф игрище, басейн, тенис корт, както и други удобства.

Източници: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: