ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Оплетня

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Оплетня

Оплетня е село в Западна България. Намира се в община Своге, област София.

Отстои на 24 км североизточно от гр. Своге, на 7 км северозападно от село Елисейна, на 7 км източно от село Гара лакатник и на 15 км североизточно от с. Гара Бов. Столицата София е на 66 км южно.

Разположено е в планински район в живописното дефиле на р. Искър, а надморската му височина достига 421 м. Територията попада в умереноконтиненталната климатична област. Характерни са студена зима, прохладно лято и по-ранно настъпваща есен, в сравнение с останалите части на страната.

Постоянното население наброява 88 души.

Автобусен и железопътен транспорт го свързват с останалите населени места. Главните улици са асфалтирани и осветени. Има изградени водопреносна и електропреносна мрежи.

Тук функционират смесен магазин и читалище. Лекар работи в село Гара Бов. Медицински център ще откриете в гр. Своге, а специализираните болници са на територията на столицата. Най-близките училище и детска градина са в с. Гара лакатник.

Според легендата името на селото идва от това, че косите на една девойка били оплетени в най-голямото дърво.

Лакатнишките скали са комплекс от скални венци, откоси, пирамиди и стълбове, пещери и карстови извори, развити сред скалите на Триаската система по западния склон на долината на р. Искър между р. Пробойница, западно от гара Лакатник и Турския дол, при с. Оплетня. Те представляват най-атрактивната част от забележителния каньон на р. Искър. Лакатнишките скали са обявени за природна забележителност през 1989 г.
Благоприятните условия за скално катерене през лятото, сравнително лесния подход и страхотната панорама са чудесни предпоставки за този вид спорт и туризъм, но той не е добре развит.
Река Искър е любимо място за почивка и риболов.

Православен манастир "Седемте престола" ("Света Богородица") се намира в красивата долина на сравнително малката река Габровница, на пътя от гара Елисейна в Искърското дефиле. Той е сред Стоте национални туристически обекта и има печат целогодишно. Достъпен е за автомобили по тесен асфалтиран път от гара Елисейна в Искърското дефиле. Всяка вечер до манастира отива автобус, който прави връзка с един от пристигащите влакове. Сред забележителностите му е гробът на известния български детски писател Змей Горянин (1905-1958 г.) в двора зад черквата.

Водопадът "Скакля" се намира на едноименната река, преминаваща през източната част на планината Понор, близо до Гара Бов. Това е един от най-високите водопади в България. Спуска се от 130 метра височина и впечатлява със своите три каскадни скока, най-високият, от които се спуска от 80 метра височина. Скакля е четвърти по височина у нас и е обявен за природна забележителност през 1978 г. През зимата буйните кристални води на водопада замръзват и Скакля се превръща в едно от най-предпочитаните места за ледено катерене в страната.

Вазовата екопътека носи името на писателя Иван Вазов, който е създал част от творчеството си тук. Тя е частично обновена. Пътеката започва от махала Данговци (в землището на село Бов), минава по долината на река Трескавец, пресича река Искър южно от Гара Бов, следва долината на река Скакля, край едноименния карстов извор, изкачва се край водопада и извежда до село Заселе. Пътят продължава до село Зимевица, покрай църквата "Св. Петка". Днес тя е туристическа дестинация с нарастваща популярност.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: