ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Опицвет

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Опицвет

Опицвет е село в Западна България. То се намира в Община Костинброд, Софийска област.

Отстои на 17 км северозападно от гр. Костинброд, на 32 км в същата посока от гр. София, на 8 км североизточно от гр. Сливница, на 7 км от гр. Драгоман и на 21 км югоизточно от КПП Калотина.

Населението наброява около 400 жители.

Релефът е с равнинно-хълмист характер като средната надморска височина е 576 м.
Климатът е умереноконтинентален. Лятото е горещо, а зимата хладна. Наблюдават се отрицателни стойности на средната януарска температура от около - 2,5 С и средни юлски температури от около 18,4 С.
Количеството на валежите е малко.
От селото извира река Блато, която се влива в река Искър.

Опицвет е благоустроено и с добре развита инфраструктура. Изградени са водоснабдителна, електропреносна и съобщителна мрежи. Липсва канализационна мрежа.
Има читалище, а най-близките учебни заведения и здравни заведения се намират в общинския център. В близост се намират конни бази, магазини, ресторанти.
Има редовен автобусен транспорт до гр. София. В близост минава международният път Е-80, от Белград през София за Истанбул.

Селото се застроява с нови къщи. Поради близостта си до гр. София и красивата природа е избрано от все повече хора за покупка на имоти за целогодишно живеене и отдих. Селото е много тихо и спокойно. Много чужденци притежават имоти в него.

Опицвет и околностите предлагат отлични условия за еко, селски и риболовен туризъм.
Има язовир, който се използва както за развъждане на риба, така и за спортен риболов през летните месеци.

Текст и снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: