ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Мирково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Мирково

Мирково е село в Западна България. То е административен център на Община Мирково, Софийска област.


Отстои на 63 км източно от София, на 14 км западно от Златица, на 50 км югоизточно от Ботевград, на 130 км северозападно от Пловдив.

Населението наброява около 1700 души.

Село Мирково е разположено в полите на Стара планина, в западната част на Златишко-Пирдопската котловина, на надморска височина от 715 м.

Климатът в местността е умереноконтинентален. Зимата е студена, а летните температури не са високи. През територията на селото минава малката Мирковска река.

В общината има изградени четири микроязовира – язовир Радин извор и Каменна могила в село Мирково, язовир Смолско в село Смолско и язовир Исин пунар в село Бенковски, които се използват главно за напояване на земеделските площи.

Селото е благоустроено и с постоянно обновяваща се инфраструктура. Изградени са водоснабдителна, канализациционна, електропреносна мрежи. Улиците са асфалтирани. Строят се нови къщи.

Тук има лекар, училище, обединено детско заведение, читалище, кино, фурна, културен дом. Освен с автомобил е достъпно с железопътен и автобусен транспорт.

Близостта до столицата София и гр. Пловдив, както и удобната връзка със северната и южната част на страната чрез ЖП линията София - Бургас и главен път Е-871 /София -Карлово- Бургас/, поставя общината в благоприятно комуникационно положение.

Около 60% заетост на населението в общината осигурява рудодобивното и обогатително предприятие, което произвежда меден концентрат. Освен това във всяко домакинство се отглежда добитък и земеделски култури.

Туризъм

Природните предпоставки в региона на село Мирково дават възможност за развитие на планински, маршрутен, ловен и селски туризъм. На север от селото се издига старопланинският връх Баба. Мирково е изходен пункт за хижа „Чавдар“ и хижа „Мургана“.

В близост са разположени още:

  • Ловно стопанство "Арамлиец"
  • Зарибените микроязовири - Каменна могила и Исин пунар в с. Мирково
  • Хижите "Чавдар" в Стара планина, "Опор" и "Арамлиец" в Средна гора
  • Църквата "Св. Великомъченик Димитрий" от 1834 г., подновена през 1894 г.

В село Мирково има няколко ежегодни събора. Най-известният от тях е Кукерският събор, който се провежда всяка година на Сирни заговезни. Жителите на селото и общинската администрация активно участват в подготовката и провеждането му. По традиция мъжете от селото се преобличат в кожи, украсени с чанове. В нощта на Сирни заговезни из селото се палят огньове. Жителите на селото прескачат пламъците и въртят над главите си своеобразни факли, т.нар. оратници, за здраве и за да прогонят злите духове.

Източник: http://mirkovo.bg/
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: