ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Маджаре

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Маджаре

Маджаре е село в Западна България. То се намира в Община Самоков, Софийска област.

Отстои на 70 км южно от столицата София, на 10 км южно от град Самоков и на 15 км западно от  Боровец.
На 20 км западно е ски курортът Мальовица.

Населението наброява около 300 души.

Намира се в Лъкатнишката долина на Рила Планина, в подножието на връх Мусала. Разположено е по поречието на един от притоците на река Искър, а именно Бели Искър.
Релефът е планински, със средна надморска височина около 1000м. Преобладават полегати склонове, заоблени била и върхове. Тази част от територията освен за отдих и туризъм е подходяща за развитие на пасищно животновъдство. 
Характерни за климата в общината са топло лято и студена зима. Средните януарски температури са около -2,6 ºС, а средните  юлски–  около 18,5 ºС.
Територията е много богата на води.
Основен ресурс е река Искър, която в началото си има два основни ръкава- Черни и Бели Искър с многобройни по-малки вливащи се рекички и потоци и нейните притоци - Палакария и Шипочаница.   
В долината на р. Бели Искър е построен най-големият рилски язовир "Бели Искър", чрез който се снабдява с вода гр. София. Водите на язовира се използват и за производство на ел. енергия.

Селото е благоустроено и с добре изградена и постоянно обновяваща се инфраструктура.
Тук има читалище,  библиотека, църква, няколко малки магазинчета, разположени около центъра. Учебни и здравни заведения има в общинския център Самоков.
Редовни автобусни линии го свързват с населените места в общината.  Друго предимство е и бързият достъп и близостта му до Столицата и Международно летище София.

Туризъм

Маджаре привлича туристи с прекрасната си природа и гостоприемството на жителите му. Предоставят се отлични условия за зимни  и екстремни спортове, както и любителски риболов по поречието на Бели Искър и в рибарниците над Самоков, конна езда в Боровец и Бели Искър. Добри възможности за летни плажове предлага поречието на река Бели Искър в крайречния парк "Лаго" и над с. Бели Искър.
На няколко километра над селото започва "Централен Рилски резерват". Той е най-големият в България и един от най-големите в Европа. Създаден е с цел да се съхранят горски, субалпийски екосистеми, образуващи уникален природен комплекс. Площта на резервата е 12 393,7 ха и обхваща значителна територия около Бели Искър и връх Мусала.
Рилските езера, повече от 40 на брой, са пръснати по високите части на Рила. По-известни са Маричините, Мусаленските, Мальовишките и Урдините езера.
В съседното село Бели Искър се провеждат интересни културни мероприятия, като единственият по рода си празник на Рилския зелник. Организира се от местното туристическо сдружение в края на юни. Естествено, най-голямото събитие тогава е състезанието за приготвяне на най-вкусен зелник. За гостите на селото тогава се организират специални прояви като изпълнения на народни песни и танци, дегустация на местни специалитети, представяне на местните обичаи и традиции и демонстриране на характерните за региона занаяти.
По традиция всяка година в края на август се провежда и националният рок фестивал "РОК В РИЛА".

Източник: http://www.eaglerock-bg.com/
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: