ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Лопушня

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Лопушня

Лопушня е село в Западна България. Намира се в община Годеч, област София.

Отстои на 5 км южно от гр. Годеч и на 45 км северозападно от столицата София. Съседните села Шума и Върбница са съответно на 3 км североизточно и на 4 км западно.

Разположено е в планински район, в подножието на Чепън планина, а надморската му височина достига 763 м. Климатът е умереноконтинентален. Лятото е топло, но не горещо, докато зимата е хладна.

Постоянното население наброява 17 души.

Най-близките учебни заведения, както и търговски обекти работят в общинския център. Там ще получите и медицинска помощ. Специализираните болници са на територията на столицата.

В село Лопушня се намира уникалната за България школа по конна стрелба с лък "Пътя на коня и лъка". Там са изградени тренировъчните площадки за езда и стрелба с лък, както и юрти.

Манастирът "Св. Николай Летни" в град Годеч е интересна туристическа атракция. В него има нов храм и античен римски храм от II-IV век - национален паметник на културата. Наличието на два олтара и квадровият градеж от масивни каменни блокове са превърнали храма в уникална находка без аналог в България. Интересен е фактът, че римският храм в Титси (Англия) по вид, градеж, датировка и разположение напълно съответства на нашия.

Църквата "Св. Димитър" пък е художествен паметник на културата с местно значение.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: