ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Липница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Липница

Липница е село в Западна България. Намира се в община Ботевград, област София.

В България има още едно населено място, носещо същото наименование в община Мизия, област Враца.

Отстои на 27 км северно от гр. Ботевград, на 7 км югоизточно от село Типченица и на 4 км югозападно от село Елов дол. Столицата София е на 90 км в същата посока.

Разположено е в подножието на Стара планина в северната част на Ботевградската котловина, а надморската му височина достига 420 м. Разпръснато е в повече от двадесет махали. Климатът, както в цялата котловина, често е суров – с дълга зима, краткотрайна пролет – прохладна и ветровита, а лятото е сухо и горещо.

Инфраструктурата е сравнително добра. Главните улици са осветени и асфалтирани, електрифицирано и водоснабдено е. Автобусен траспорт го свързва с останалите населени места.

Постоянното население наброява 141 души.

В селото функционират основно училище, читалище, смесен магазин и заведение. Детска градина работи в село Новачене. Най-близкият общопрактикуващ лекар е в село Литаково, а специализирана медицинска помощ ще получите в медицинския център в Ботевград, където има също средни училища. Болниците са на територията на столицата.

До селото тече малка бистра река. Местността около него е богата на пещери, сред които Водната пещ, Козарника, Сухата дупка.

Според историческите сведения мястото е обитавано още от 14. век, като преди това тракийското племе меди са го обитавали. Името на селото идва от това Липан войвода.

На изток от селото се намира, в местността Нанковският манастир, църква направена от варовит камък, построена на непрестъпно място за тогава.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: