ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Липинци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Липинци

Липинци е село в Западна България. Намира се в община Драгоман, област София.

Отстои на 20 км северозападно от гр. Драгоман и на 62 км в същата посока от столицата София. Разположено е в непосредствена близост до българо-сръбската граница.

Разположено е в планински район, а надморската му височина достига 599 м. Климатът е умерено-континентален. Лятото е горещо, а зимата хладна, докато есента идва по-рано, отколкото в останалите части на страната.

Постоянното население наброява около 3 души.

По силата на Ньойския договор голяма част от землището на Липинци попада в Кралството на сърби, хървати и словенци, а край селото е построен граничен пост.

Най-близкият медицински център, както и учебни заведения са на територията на общинския център. Специализирани болници работят в столицата.

 

Туризъм и забележителности

Пещера Темната дупка е природна забележителност, чийто вход се намира в землището на Липинци е туристическа дестинация. Дълга е 425 м и е осеяна с разнообразни пещерни образувания – сталактити, сталагмити, прегради, езерца и ванички, пещерни бисери, каменни лилии и други характерни образувания. Тя е обявена за природна забележителност.

Драгоманското блато – единственото в България с карстов произход, което му придава особено природозащитно значение. Разположено е в обширна котловина, заобиколена от варовикови възвишения, на площ около 400 хектара.
Обявено е за резерват, част от Орнитоложкото важно място - Раяновски влажни ливади.
Блатото се намира на пътя на миграцията на птиците "Via Aristotelis", тук те спират в богатата блатна растителност, за да отпочинат преди да полетят отново.

Източник: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: