ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Летница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Летница

Летница е село в Западна България. Намира се в община Драгоман, област София.

В България има още едно населено място, носещо същото наименование в община Летница, област Ловеч.

Отстои на 6 км северно от гр. Драгоман и на 49 км северозападно от столицата София.

Разположено е в планински район, а надморската му височина е между 500 и 699 м. Климатът е умереноконтинентален. Лятото е горещо, а зимата хладна, докато есента идва по-рано, отколкото в останалите части на страната.

Постоянното население наброява около 29 души.

Автобусен транспорт го свързва с общинския център. Основните улици са осветени и асфалтирани. Всички мобилни оператори имат покритие. Изградени са също водопреносна и електропреносна мрежи.

Най-близкият медицински център, както и учебни заведения са на територията на общинския център. Там работят и търговски обекти и заведения. Специализирани болници ще откриете в столицата.

Драгоманското блато – единственото в България с карстов произход, което му придава особено природозащитно значение. Разположено е в обширна котловина, заобиколена от варовикови възвишения, на площ около 400 хектара.
Обявено е за резерват, част от Орнитоложкото важно място - Раяновски влажни ливади.
Блатото се намира на пътя на миграцията на птиците "Via Aristotelis", тук те спират в богатата блатна растителност, за да отпочинат преди да полетят отново.

Природното образувание "Котлите" се намира до село Каленовци (7 км североизточно). То представлява живописен водопад, в който водата се стича от едно карстово образувание, подобно на паница (котел), във второ и тогава реката продължава да се стича. В близост до него, на 60 метра височина в горната част на скалния венец, се намира едноименната пещера Дракула. Тя е суха, хоризонтална, с дължина 42 м. Входът е широк с висок свод. Във вътрешността пещерата има висока основна галерия, а подът е покрит с пръст и дребни кални късове. Краят на пещерата завършва с комин, през който се стича вода при дъжд.

Туристите могат да се възползват от възможността и да посетят Разбоишкия манастир "Въведение Богородично", скрит в скалите образувани в дефилето на р. Нишава на около 15 км северозападно.

До село Беренде пък е разположена пещера Темната дупка - интересен обект обявен за природна забележителност. Дълга е 425 м и е осеяна с разнообразни пещерни образувания – сталактити, сталагмити, прегради, езерца и ванички, пещерни бисери, каменни лилии и други характерни образувания.

Източници: Мирела
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: