ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Лесново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Лесново

Лесново е село в Западна България. То се намира в Община Елин Пелин, област София.

Отстои на 5 км югоизточно от гр. Елин Пелин, на 33 км в същата посока от гр. София, на 9 км североизточно от автомагистрала Тракия и на 12 км южно от автомагистрала Хемус.

Населението наброява около 1 750 души.

Село Лесново се намира в източната част на Софийското поле, между склоновете на Стара планина от север и на Средна гора от югоизток.
Релефът на селото е високоравнинен и край него протича водосборната река Лесновска, която се влива в река Искър.
В климатично отношение районът попада в област с умереноконтинентално климатично влияние. Отличава се с умерено топло лято и сравнително хладна зима. Средната януарска температура е -1,8 С, а  средната юлска е 18,0 С. 

Селото е благоустроено, с поддържана инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи. Има частично изградена канализационна мрежа.
Функционират  Основно Училище "Христо Ботев",  Целодневна Детска Градина "Славейче",  Читалище "Безсмъртие",  магазини за хранителни стоки, заведения, общопрактикуващ лекар.
Здравно заведение има в общинския център.
Удобен транспорт до София - може да се стигне с автобуси и маршрутни таксита.
Тук има и летателна площадка, подходяща за кацане и пребиваване на бизнес самолети, такива за спортни или развлекателни цели, а също и за провеждане на тренировъчни полети.

Селото е предпочитано от много хора за закупуване на имоти, поради близостта и добрите транспортни връзки със Столицата.

ТУРИЗЪМ

Една от забележителностите на селото е църквата „Свети Архангел Михаил“, построена в началото на миналия век и реконструирана в началото на този. Тя е единствената в региона трикуполна църква и една от малкото подобни в България.

Като природна забележителност може да се отбележи и най-старото дърво в района Стария дъб - на възраст повече от 500 години. 

Природните дадености са отлични за туризъм. Развит е международен ловен туризъм в ловно стопанство "Арамлиец" и "Витиня".
Има възможности за развитие на селски туризъм и за изграждане на бази за отдих.

Язовир Огняново предлага чудесни условия за водни и моторни спортове. 

В землището на село Равно поле е построен „Св. София” Голф Клуб и Спа - комплекс на световно ниво, с голф игрище по дизайн на легендата в голфа Пол МакГинли, с модерни решения и изумителна гледка към планината Витоша.
Клубът е открит през 2004 г.  и разполага с голф магазин, инструктори, както и с модерен спа център за разпускане след оспорвано състезание.
Тук почти всеки месец се организират турнири. Дори през зимните месеци дейността не замира – тогава се провежда дългоочакваният и вълнуващ турнир на сняг.


Източник: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: