ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Клисура

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Клисура

Клисура е село в Западна България. Намира се в община Самоков, Софийска област.

В България има още три населени места със същото наименование. Те се намират в община Карлово, област Пловдив, в община Столична, област София-град и в община Благоевград, област Благоевград.

Село Клисура отстои на 17 км западно от Самоков, на 23 км източно от Дупница, на 12 км източно от Сапарева баня и на 82 км южно от столицата София.

До него има удобен и редовен автобусен транспорт.

То попада в Клисурската седловина, а надморската му височина е 1100 м. Климатът е умерен и се характеризира със студена зима и топло лято. Есента е по-топла от пролетта. 

Постоянното население на селото е 227 души. 

Тук функционират читалище, кметство, кръчма и магазин. Най-близките училище и детска градина са в Сапарева баня, където може да получите и медицинска помощ.

Самото село е между планините Рила и Верила, където природата е изключителна, а въздухът свеж и чист. Оттук минава популярният туристически маршрут през четирите планини Витоша, Рила, Верила и Пирин. 

Близкият град Сапарева баня, както и Паничище се превръщат в планински курорти, благодарение на нарастващите им възможности за планински, ски, религиозен и балнеолечебен туризъм. Градът е известен с лековитата си минерална вода. В центъра му извира естествен гейзер, който е единственият на Балканите геотермален извор.

Много са църквите, параклисите и манастирите, които си заслужават да бъдат посетени в община Сапарева баня. Сред тях са църквата "Св. Георги" от XVIII век, "Св. Никола" от XII-XIII век и манастирите "Св. Архангел Михаил" и "Св. Стефан".

В района се намират пет от 100-те национални туристически обекта - Историческият музей в Самоков, Девическият манастир "Покров Богородичен", хижа "Скакавица", Седемте Рилски езера и връх Мусала. 

Източници:http://bg.wikipedia.org 
Снимки: http://www.panoramio.com/ 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: