ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Златуша

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Златуша

Златуша е село в Западна България. Намира се в Община Божурище, област София.

Отстои на 29 км западно от гр. София, на 15 км в същата посока от гр. Божурище, на 30 км северно от гр. Перник, на 16 км източно от гр. Брезник и на 33 км южно от гр. Сливница.

Населението наброява приблизително 80 души.

Златуша се намира в планинска местност между Люлин планина и Софийското поле, на надморска височина от 694 м.

Климатът е умереноконтинентален. Характеризира се с мека зима със средномесечна температура около 2 С и топло лято със средномесечна температура около 21 С.

Селището е добре устроено - електрифицирано, водоснабдено и с телефонна мрежа. Тук има магазин и кметство, което обединява кметските наместничества както на Златуша, така и на още няколко съседни малки села.

Медицински услуги и училища има в общинския град Божурище.

Селото се намира на главен път Божурище - Брезник и е само на няколко километра от главен път София - Калотина. В общинския град Божурище има редовен автобусен и ж.п. транспорт до гр. София.

Туризъм

Златуша е спокойно, планинско селце с чист въздух и красива природа. През селото преминава малка река, подходяща за риболов и отдих.

Планинският релеф и подходящите климатични услови съчетани с близостта до планините Витоша и Люлин правят района, подходящ за билкопроизводство и екотуризъм. Районът на Божурище е обявен за един от най-чистите райони в страната, в екологично отношение.

В района на Златуша може да се посети Клисурският манастир "Св. Петка". Той е действащ женски православен манастир, разположен между с. Клисура и гр. Банкя, само на 35 км от с. Златуша. Намира се на върха на хълм в полите на Люлин планина. От поляната пред манастира се открива изглед към Черни връх.

Източници: www.wikipedia.org www.bojur.net
Снимки: Мирела, www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: