ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Живково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Живково

Живково е село в община Ихтиман, област София.


В България има още едно населено място, носещо същото име – в община Хитрино, област Шумен.

Отстои на 5 км северозападно от град Ихтиман, на 50 км югоизточно от София, на 31 км североизточно от град Самоков и на 24 км северозападно от Костенец.

Разположено е в Средна гора, на надморска височина от 500-650 м. Климатът се характеризира с топло лято и студена зима. Пролетта е прохладна, докато есента е топла и често по-продължителна. 

Населението наброява около 550 души. Има редовен железопътен и автобусен транспорт до съседните населени места.

Живково е електифицирано и водоснабдено село, с асфалтирани улици. Има обхват на мобилните оператори. В селото има кметство, магазини, детска градина и здравна служба. Най-близко разположените болница и училище са на територията на град Ихтиман.

Гостите на селото могат да видят църквата "Свети Великомъченик Георги", която е построена през 1847 г. и храмът "Рождество Богородично", построен през 1904 г., възстановен през 2004 г.  
Читалище "Просвета" е създадено на 12 март 1922 г., а до днес в него се развива културна дейност.

На около 1 км от селото се намира реновираният манастир "Св. Дух", който е основан през XIX век. Тук се провежда съборът на Живково. 

Селото е изходен пункт за туристически маршрути. От тук може да се тръгне по посока на с. Веринско, за язовир Бозалан и за с. Борика.

Източници: ihtiman-obshtina.com, bg.wikipedia.org , svetimesta.com 
Снимки: panoramio.com 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: