ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Душанци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Душанци

Душанци е село в Западна България. То се намира в Община Пирдоп, област София.

Отстои на 8 км източно от гр. Пирдоп, на около 80 км в същата посока от София, на 64 км югоизточно от Ботевград, на 105 км северозападно от Пловдив.

Населението наброява около 800 души.

Намира се в планински район, на надморска височина от 797 м.
Зимата е студена, със средна температура за м. януари –1,7°С. Летните температури не са високи, средната юлска температура е 19,8°С.

Селото е благоустроено и с постоянно обновяваща се инфраструктура. Изградени са водоснабдителна, съобщителна, електропреносна мрежи и частична канализациционна. Улиците са асфалтирани. 
Тук функционират читалище и кметство. Най-близките учебни и здравни заведения са в общинския център.
 Освен с автомобил е достъпно с автобусен транспорт.

Туризъм

В с. Душанци има два действащи православни храма: църква "Св. Св. Кирил и Методий" и параклис "Света Троица". Те са реставрирани наскоро, като стенописите в тях са дело на художника Огнян Димитров.

Язовир “Душанци” е язовир на река Тополница, с основно предназначение промишлено водоснабдяване. Намира се в Средна гора, на 3 км от село Душанци, община Пирдоп. До стената на язовира извежда продължението на главната улица. Опашката на язовира достига в близост до гара Копривщица.
Местността около язовира се отличава с чист планински въздух и красиви природни гледки. Подходяща е за излети, пикници, водни спортове и риболов. Не рядко през месеците юли и август тук могат да се видят изградени малки палаткови лагери на туристи от столицата и близките селища.
През зимата водите на язовира се покриват с дебел лед и съоръжението е подходящо за подледен риболов.
Язовир "Душанци" е база на националния отбор по кану-каяк. До самия му бряг има красив хотел-ресторант, стопанисван от частна фирма и сауна от финландски тип.
Мястото е изходен маршрут за туристически преходи до гара Копривщица, връх Климаш (1342 м надморска височина) и гр. Копривщица.

Източник: http://tourismbulgaria.com/
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: