ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дружево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Дружево

Дружево е село в Западна България. Намира се в община Своге, област София.

Отстои на 6 км северозападно от съседното село Миланово и на 17 км северно от село Гара лакатник. Град Своге е на 33 км южно, а столицата София е на 74 км в същата посока.

Разделено е на няколко махали и се намира в планински район, на надморска височина от 810 м, в близост до красивото Искърско дефиле. Релефът обуславя студената зима, прохладното лято и ранно настъпващата есен в сравнение с останалите части на страната. Климатичните условия и планинският терен позволяват развитието на пчеларство, малинарство, билкарство и гъбарство. 

Постоянното население на селото наброява 193 души.

Тук функционират кметство и смесен магазин. Най-близката детска градина е в с. Миланово, а в Гара лакатник ще откриете училище. Общопрактикуващ лекар има в близкото село Гара бов (24 южно), а здравни заведения - в общинския център гр. Своге.

В района могат да бъдат видени останки от основите на две църкви. Едната е в центъра на селото, а другата в много ниско планинско дере, която бива опожарена от турците.

В землището му са разположени Лакатнишките скали и екопътеката към тях. Те са защитена местност и притежават най-богатата пещерна фауна в България, до тях се намира и най-дългата и интересна пещера Темната дупка. В района има и множество други по-малки пещери, както и причудливи карстови образувания.

Православен манастир "Седемте престола" ("Света Богородица") се намира в красивата долина на сравнително малката река Габровница, на пътя от гара Елисейна в Искърското дефиле. Той е сред Стоте национални туристически обекта и има печат целогодишно. Достъпен е за автомобили по тесен асфалтиран път от гара Елисейна в Искърското дефиле.

През 2007 г. е открита Вазовата екопътека, свързваща с. Бов със с. Заселе. Пътеката е с нови огради, мостове, добавено е нощно осветление по ръба на скалния венец покрай пътеката. Има кошчета за боклук, пейки, беседки и информационни табла.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: