ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Драгоил

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Драгоил

Драгоил е село разположено в Западна България, в Община Драгоман,  област София.

Намира се на 6 км северозападно от Драгоман, на 50 км в същата посока от София, на 46 км западно от Своге, на 12 км югоизточно от ГКПП Калотина /на границата с Република Сърбия/.

Населението наброява около 65 души.

Разположено е в планински район, със средна надморска височина от 710 м.
Климатът е умереноконтинентален. Лятото е горещо, а зимата хладна. Наблюдават се отрицателни стойности на средната януарска температура от около - 2,5 С и средни юлски температури от около 18,4 С. Количеството на валежите е малко.

Селото е благоустроено, с поддържана инфраструктура.
Изградени са водоснабдителна, електропреносна, съобщителна мрежи. Липсва канализационна мрежа. Има покритие на всички мобилни оператори. 
Тук има кметство.
Учебни заведения и лекарски практики има в общинския център - Драгоман, а здравни заведения - в областния център - София.
Транспортните връзки между населените места са осигурени с железопътен и автобусен транспорт. По тази дестинация пътуват и маршрутни таксита.
В близост преминава международен път Е-80, свързващ Западна Европа и Близкия изток.  

Поради добре изградената инфраструктура и близостта до общинския и областен център, значителна част от населението намира работа там. На територията на общината функционират предприятие за производство на електромери, за производство на електроконтакти и сребърни припои, няколко цеха, граничен пункт Калотина и митническа служба.

ТУРИЗЪМ
  
Със своите природни дадености, красив пейзаж и почти недокосната природа, районът има предпоставки да се превърне в привлекателно място за планински туризъм. Високите скални откоси, карстовите форми и образувания привличат вниманието на алпинисти, делтапланеристи и пещерняци, а неизследваните терени – на археолози и ботаници.

Любителите на екстремни спортове могат да се качат на парапланер на Чепън, едно от най-подходящите места за този вид спорт.

Интерес представляват архитектурните и исторически забележителности Разбоищки манастир и Чепърлянски манастир.

Драгоманското блато – единственото в България с карстов произход, което му придава особено природозащитно значение. Разположено е в обширна котловина, заобиколена от варовикови възвишения, на площ около 400 хектара. Обявено е за резерват, част от Орнитоложкото важно място - Раяновски влажни ливади. Блатото се намира на пътя на миграцията на птиците Via Aristotelis, тук те спират в богатата блатна растителност, за да отпочинат преди да полетят отново.

Пещерата Темната дупка, намираща се в близост до село Липинци и на  около половин километър от  махала Бачийще над с.  Беренде извор. Дълга е 425 м и е осеяна с разнообразни пещерни образувания – сталактити, сталагмити, прегради, езерца и ванички, пещерни бисери, каменни лилии и други характерни образувания. Тя е обявена за природна забележителност.

Източник: http://obshtinadragoman.com/
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: