ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Джурово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Джурово

Джурово е село в Западна България. Намира се в община Правец, област София.

Отстои на 21 км североизточно от гр. Правец, на 9 км южно от гр. Ябланица и на 28 км североизточно от гр. Ботевград. Столицата София е на 82 км югозападно.

Разположено е в планински район с живописна природа, до брега на р. Малък искър, а надморската му височина достига 498 м. Климатът е умерено-континентален и се характеризира със студена зима, топло, но не горещо лято и валежи най-вече през месеците март - юни.

Постоянното население е около 1031 души.

Редовен автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Инфраструктурата е много добра - централните улици са асфалтирани и осветени, изградени са водопреносна, електрическа и съобщителна системи. Всички мобилни оператори имат покритие, интернет връзка.

Джурово е много добре уредено село - функционират основно училище, читалище с библиотека, детска градина, къща за гости, магазини и заведения. За здравето на жителите се грижи един общопрактикуващ лекар. В Ботевград има един медицински център, а в столицата ще намерите болници.

Мекият планински климат в съчетание с разнообразния релеф, чистата и запазена природна среда превръщат с. Джурово в привлекателно място за развитие на еко и селски туризъм.

В местността Камилчето до селото, освен на богатата флора и фауна, може да се насладите и на възможността за улов на мряни, скобар и клен. Мястото е удобно за лагеруване, като р. Малки искър е образувала малки вирове. 

Пещера Съева дупка, част от списъка на 100-те национални туристически обекта, е на 15 км североизточно. Този уникален природен феномен е сред най-красивите и "музикални", ще видите и единствените по рода си в България хеликтити.

Язовирите с кристални води – "Скърнава" и "Осиковица" /5 км югозападно при с. Осиковица/, привличат любители на риболова с прекрасните условия за практикуването му.

До село Осиковица също така може да посетите църквата "Св. Архангел Михаил", както и манастира "Св. Богородица". Друга интересна културна забележителност в близост е Чекотинският манастир (21 км западно), подходящо място за разходка през почивните дни.

За запалените голфъри са създадени отлични възможности - голф игрището на Правец и комплексът към него "Правец Ризорт Голф и Спа" (15 км) отговарят и на най-високите изисквания.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: